Село Иваняне се намира в югозападната част на територията на Столична голяма община в близост до Люлин планина.

Местоположение: Югозападен регион
Разстояние до столицата: 11.113 km от София
Геогр.ширина (Latitude): 42.7N
Геогр.дължина (Longitude): 23.183E
Надморско равнище: 500 - 699m
Област: София-град
Община: Столична
Площ на Село Иваняне: 13.594km2 (НСИ

Със столицата го свързват четири шосета – пътищата през кв. Филиповци, кв. Суходол,  с. Мало Бучино, гр. Банкя. Сравнително добрата транспортна обезпеченост, кръстопътното разположение, природните дадености са добра предпоставка за живеене и работа.

 

През селото протича река Шеовица, която има постоянен воден отток, но с малък дебит.

Над селото е изграден микроязовир “Иваняне”, чиито води се използват за напояване и за отдих. Изграждането на автомагистрала Люлин предоставя възможности за развитие на търговията, местата за отдих и туризъм.

 

zaivanyane

 

Бихме искали да уточним, че язовир Мало Бучино се намираше в Люлин планина и е закрит преди повече от 30 години.

За риболов могат да се използват водоемите между кв. Филиповци и с. Иваняне и в.з. Манилов дол (кв. Суходол) и с. Иваняне.

За туризъм може да се използват пътеките в Люлин планина водещи през Мало Бучино до Бонсови поляни и до с. Дивотино (преминавайки през кварталите Градоман, Михайлово и село Клисура).

Пролетно време на излет за цветя можете да посетите местността Шеовица, на спирка пожелание на авт. 81. Тук са разположени фазанарията и газоразпределителната станция. Местността е много красива, разположена е по поречието на реката.

Единствено две населени места в Европа са с толкова чист въздух - Иваняне и Карлови вари – Чехия.

Древни селски легенди, твърдят че преди години двама братя овчари, Иван и Филип, са се разделили. Единият е направил Филиповци (от Филип пасе овци), а другият по-образован е направил Иваняне (има слухове, че кварталът се е казвал за кратко "Ивановци"). От стари хора живущи и редовни гласоподаватели става ясно, че в дълбока древност, когато София е била язовир, вълничките на язовира са се плискали на брега (където сега е селото).1

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация