km

Църквата празнува паметта на двамата братя Кирил и Методий на 11 май, а ние българите ги почитаме и на 24 май – националния празник на българската писменост и култура.

Двамата братя са родени в Солун, в семейството на Лъв и Мария. Родителите им били знатни и заможни славяни, които осигурили най-елитното образование на децата си. Кирил учил в прочутата Магнаурска школа, в която се обучавали само децата от царско потекло или с невероятни таланти. Негов учител бил бъдещият патриарх на Цариград Фотий. Заради невероятните си таланти Кирил бил наричан Философ. След завършването на школата е назначен за хартофилакс (библиотекар) в библиотеката на „Св. София” и преподавател по философия. Едновременно с това изпълнява и длъжността патриаршески секретар.

Според охридския архиепископ Теофилакт, Кирил е велик в езическата философия и още по-велик в християнската. Своята популярност на изкусен дипломат и защитник на вярата, Константин придобива по време на проведените държавни мисии. След мисията при сарацините Кирил Философ се отказва от светския живот, напуска Цариград и отива в манастир на планината Олимп в Северозападна Мала Азия. Предполага се, че по това време заедно с брат си Методий работят върху създаването на славянската азбука. Двамата братя извършват няколко мисии – при хазарите, във Велеград, Великоморавия, Венеция, Рим като навсякъде проповядват християнството и защитават славянския език.

Най-високата точка в защитата на славянската азбука е Венецианският спор, чието право на съществуване Философа защитава по неоспорим начин.

Константин приема монашеската схима и името Кирил, петдесет дни преди смъртта си. Погребан е в църквата „Сан Клементе” в Рим.

Методий е монашеското име на по-големия брат на Кирил. Още от млад той е назначен за управител на архонтия. За местонахождението и се водят спорове. След мисията при хазарите Методий приема поста игумен на прочутия манастир Полихрон в Мала Азия. Останалата част от живота си Методий прекарва с брат си Кирил, в чиито дела участва активно: съставянето на азбуката, мисията при моравците, при блатенските славяни и накрая в Рим.

След смъртта на брат си, Методий се занимава с проповедническа и преподавателска дейност. Бил е легат в Панония, Словашко и Моравия, както и архиепископ в Сиримиум (Стремска Митровица). Умира на 6.06.885 г. във Велеград.

На този ден в църквата се прави курбан, който се раздава на присъстващите.

(от История на българите, Труд, т.1)

 

[назад]

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация