Великден
 
 
Великден е денят на възкресението на Христос. Предшества се от страстната седмица, през която Христос завършва земния си живот, изстрадва земните мъки и се разделя с човешката си същност.

Дните през страстната седмица са Велики. През цялата седмица не се работи селскостопанска работа. Така например Велики понеделник е посветен на дома. Започва се голямото Великденско почистване – белосва се къщата, изтупват се чергите и килимите, изпира се всичко. През Велика сряда и Велики четвъртък не се работи женска работа. Жените не мият, не предат, не тъкат.

Велики четвъртък е посветен на боядисването на яйцата. Става се сутрин рано преди изгрев слънце и се боядисват яйцата. Първото яйце задължително е червено. С него се прави кръст на челата на децата и се мажат бузките за здраве. Първото боядисано червено яйце се поставя пред иконата. По него се гадае каква ще е годината. Ако е здраво, годината която идва ще е добра, ако е празно и мирише се очаква да е трудна. Яйцето от иконата се пуска в реката или се заравя в градината. Ако не успеете да боядисате яйцата в четвъртък това можете да направите в събота. Според поверието червените яйца имат целебна и магическа сила.

На Велики или Разпети петък не се работи нищо, забранява се, да се говори високо, да се захващат спорове, да се нарушава поста. В някои краища на страната се месят обредни хлябове и козунаците. Ходи се на църква и се минава под масата.

В събота срещу неделя се ходи на църква, която се обикаля три пъти и се произнася „Христос Воскресе“. Чукат се яйца за здраве и консумира козунак. Победител е този, чието яйце остане здраво. Запалената свещ от църквата се носи до дома.

През целия ден хората се поздравяват с „Христос Воскресе“ - „Во истина Воскресе“ с пожелания за здраве и щастие.

За да не прогоните късмета на къщата, не трябва да изпращате гостите на празника без червено яйце.

Трапезата на този ден е богата - обредни хлябове с различни шарки (боговица), различни ястия с агнешко, козунак и най-вече червени яйца.

На този ден празнуват: Велик и Велика, Велин, Величко, Величка, Велко, Велка, Възкресия, Паскал, Паска и др.

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация