15 август 
 
 Успение Богородично
 
 
 
 
На 15 август църква чества празника Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е най-големият празник посветен на Богородица. На този ден се почита Божията майка, Богородицата, майката на земята, покровителката на майчинството и жените. 

На този ден се припомнят всички моменти от живота на светицата и особено тези свързани с годините след смъртта и възкресението на Иисус. Описват се дните от висенето на Христос  на кръста, нейните мъки, гледайки го как се мъчи.

Богородица останала в Йерусалим заедно с неговите апостоли 10 години, но когато поради гоненията на Ирод станало невъзможно да се живее, напуснали града разпръсквайки се в различни посоки да проповядват Божието слово.

Богородица и Свети Йоан отишли първо в Ефес, после в Антиохия, Кипър и Света гора.

След години, когато станало възможно се върнали в Йерусалим. Майката обиколила местата, където преминал живота и: Голгота, Витлеем, Гетсимания, Елеонската гора. Всеки ден ходела на гроба на сина си и се молела да я прибере при себе си. Един ден архангел Гавраил донесъл добрата вест.

След три дни духът и ще се пресели в царството небесно. Тя много се зарадвала и извикала всички апостоли. Само Тома не успял да дойде, защото проповядвал в далечни земи.

На 15-ия ден Богородица лежала в саркофаг насред стаята, заобиколена от апостолите и сияние от запалените свещи. Иисус слязъл със свита от светци и ангели и поел душата на майка си.

Апостолите видели как Иисус и ангелите отнасят душата на Богородица към небето. Разнесла се приятна миризма, а болните оздравели.

Богородица била погребана при родителите си – Йосиф и Ана в Гетсиманската градина. Когато на третия ден пристигнал апостол Тома, той поискал да види майката на учителя. Отместили камъка от семейната гробница, но там имало само погребални платна.  Явила се Богородица и им разказала какво и се е случило. На третия ден пристигнал Иисус, възкресил я и я отвел при себе си.

На този ден се правят събори – общоселски и манастирски, на които се носят жито, грозде, мед.

Богородица е закрилница на родилките и на този ден те измолват от нея да ги дари с дете като поставят пред иконата и дарове.

За да е добра реколтата през годината, стопаните сеят житото между  Голяма и Малка Богородица (8 септември).

Имен ден празнуват Мария и нейните производни: Марийка, Мара, Мариетка, Мариола, Мичка, Мартин, Марио, Мариус и др.

 

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация