14 октомври - Петковден

 

alt

 

Св. Петка Епиватска е родена в Епиват, към края на X в. След смъртта на родителите си св. Петка, раздала всичко, което имала и се посветила на Бога в един храм в Иракли. След пет години се отдала на отшелничество, пост и молитва в пустинята.

Когато остаряла, ангел небесен ѝ казал: "Остави пустинята и се върни в своята родина. там ще оставиш тялото си на земята, а с душата ще преминеш при Господа". Св. Петка се върнала, на никого не казала коя е и така си умряла като непозната странница. Погрбали я до морския бряг. Когато погрбали един удавник отгоре ѝ, един човек сънувал странен сън. Стои царица, а един от войниците го упркнал: " Защо погрбахте тялото на преподобна Параскева заедно със смрадливото тяло на пътника. Веднага за вземете тялото на преподобната и го положете на достойно място, защото бог искаше да прослави на замята робинята своя". Същият сън се присънил и на една жена. Разказали двамата за съня си, народът им повярвал, че това е знак от Бога. Извадили мощите на св. Параскева и ги погребали в църквата "Св. Петър и Павел" в Епиват.

През 1238 г. цар Иван Асен II извоювал правото тялото да бъде пренесено в Търново, затова българите я наричат св. Петка Търновска.

Днес тялото на светицата се намира в румънския град Яш в църквата "Три светии".

Св. Петка е покровителка на жените, родилките и дома. Възприема се като лечителка, помага на безплодните да забременеят, на незрящите да прогледнат.

На този ден се правят за времето:

- ако грее слънце, зимата ще е лоша;

- ако вали ще е добра;

- ако вали сняг, зимата няма да е люта;

- ако не окапят листата на дърветата, зимата ще е лоша.

На този ден се забранява започването на нова работа, защото ще завърши неуспешно. Жените не бива да работят с вълна, да кроят и шият мъжки дрехи, да работят с остри и режещи предмети.

Празнуват: Петка, Петко, Параскева, Паша, Пенка, Петя, Паро.

(Старева, Л. Български светци и празници)

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация