Лазаровден
 
 
 
 
Лазар бил тежко болен и умрял. На Връбница (Цветница) Христос идвайки в Йерусалим разбрал, че приятеля му е болен и отишъл да го види, той вече бил погребан. Сестрите на Лазар, Марта и Мария упрекнали Христос, че ако е бил там брат им нямало да умре. И тогава се случило чудото. Дори тези, които не вярвали в способностите на Христос повярвали. Той отишъл на гроба на Лазар и три пъти извикал: "Лазаре излез". Лазар излязъл от гроба така както бил завит с платно на ръцете и нозете, и кърпа на лицето.
Всички извикали "Жив е!". не останала и капка съмнение, за божествената сила на Христос, а той отново се върнал в Йерусалим.
Лазар до края на живота си прекарал в пост и въздържание. Той е първият епископ на гр. Китион (Кипър).
В народната митология Лазар е границата между земята и отвъдния свят. Празника се свързва с нивите, пасбищата и горите, както и с момичетата. Характерни са три обредни ритуала - лазаруване, избиране на кумица и буенек.
 
Лазаруване - подготовката за празника започва от средата на великденския пост. момичетата на 13-14 години започват да разучават лазарски песни и игри, като си избират водачка.
На празника девойките пременени в носии и накичени с венци и цветя, тръгват по групи от дома на водачката да обикалят къщите. По традиция пеят песни на всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния. На лазарките се подаряват бели яйца, които са символ на нов живот и ново раждане.
Смята се къща, в която са влизали лазарки ще е честита през годината, затова ги чакат с радост. Забранява се в една къща да се лазарува два пъти и там където има болен или скорошна смърт.
В Източна България съществуват лазарова булка и буенек.
 
Лазарова булка -представлява девойка в мъжки дрехи с тояга или брадва в ръка. Момичето булка, трябва да е по-малко и да има майка и баща.
 
Буенек е ритуалния танц на лазарките - хоро, чиято основна идея е женитбата. На хорото се събира цялото селище и се избират бъдещите невести.
 
За плодородието през годината се гадае по това как ще падне ситото, с което стопанката на къщата дарява лазарките с брашно. Ситото се търкулва и ако се похлупи годината ще е добра.
 
На този ден празнуват: Лазар, Лазаринка и техните производни - Лазарин, Лазо, Лале, Лазарка, Лалка и др.

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация