26 октомври - Димитровден

 

 

Св. Димитър е роден през III век в Солун в семейството на градоначалника, който бил християнин. След смъртта му император Максимиан назначава Димитър на висок военен пост. Неговите очаквания били да преследва християните, но Димитър ги закрилял и учел в Христовата вяра. Разбирайки за това, при връщането си от поход в източаната част на Империята, Максимиан посетил Солун и поискал Димитър да се откаже от вярата си.  Увещанията на императора останали напразни и той наредил да го хвърлят в тъмница. Димитър раздал цялото си богатство на бедните, болните и на своя верен слуга Луп.

По това време християните били наказвани като ги хвърляли в клетките на лъвовете или в битка с гладиаторите. Лео бил най-прочутият от тях и хвърлял жертвите си в пропаст върху остри копия. Оръженосецът на Димитър, Нестор го измолил за разрешение да се бие с Лео. Успял да го убие, затова по нареждане на императора бил обезглавен, а Димитър прободен с копия. Това станало на 26.10.306г. 

Хриситяните тайно погребали тялото му в църква, където се случвали чудеса, а от мощите им течало благовонно миро.

Смята се, че светецът помага при ставни забоявания, проблеми с костите, навяхвания и други.

В иконографията Свети Димитър се изобразява като светец-воин. Представя се яхнал червен кон, как убива човек или змей (символа на злото).

На Димитровден се разпускат работниците до Гергьовден. Гадае се и предсказва за плодородие през годината, за здраве, щастие, любов, брак. Следи се кой пръв ще прекрачи прага на дома. Ако госта е добър и заможен, това е знак, че ще се случи нещо хубаво.

На този ден се прави курбан от овче месо, яхния от пиле (петел за мъж и кокошка за жена), пита с ябълки, овчи гювеч, рачел, тиква, варена царевица.

Именниците са Димитър, Димитра и техните производни: Димка, Диман, Диме, Дида, Дичо, Митко, Мита, Митуш, Таки, Туша и много други.

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация