25 март - Благовещение

 

 

Иконата на Св. Благовещение е от неизвестен автор XVI в.

 

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избранницата да роди Божия син: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвайки това, гласът откликвал на мислите и: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус.”  (Евангелие от Лука, 1:30-33)

Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Евангелие от Лука, 1:35).

Така и станало. Оттогава се празнува празника Благовещение, точно девет месеца преди Рождество.

За народа пролетта идва на Благовец. Хората вярват, че лястовицата носи блага вест и зимата си е отишла. На този ден камбаните на църквата известяват блага вест. Мечките се размърдват в гората и слизат до реката да се окъпят и водата става лековита. Кукувиците започват да кукат от сутринта.

Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Много хора очакват да видят чудото и да си пожелаят богатство и късмет.

Хората вярват, че в нощта срещу Благовец там, където има заровено имане, се появява син пламък или огънче просветва три пъти.

На този ден трябва да се става рано, всеки да има пари в джоба си. Ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.

С появата на лястовицата се свалят мартениците.

Според поверието на този ден, жените не бива да шият, плетат, или да решат на път косите си, за да не срещат змии и гущери през лятото.

Който чуе кукувицата, докато е още в леглото, ще се разболее или ще изпусне късмета си.

Поверието гласи, че който види на този ден щъркел в полет ще е щастлив.

Друго поверие гласи, че момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещия си съпруг, като станат рано призори, изхвърлят боклука и чакат да чуят първото мъжко име.

Ако поставените във ваза лалета разцъфнат до три дни, момичето ще се омъжи до края на годината.

На този ден се прави прогноза, каква ще бъде годината. Ако денят е хубав и ясен ще има добро плодородие. Ако вали дъжд или е облачно реколтата ще е слаба.

Извършва се ритуално пъдене на змии с викове и заклинания: „Бягайте змии и гущери, днеска е Благовец”, съпроводено с дрънчене и удряне на желязо. Пали се огън в ъглите на двора. Чесънът и леската са средства за предпазване от змии. Сок от леска и листата предпазват от ухапване.

В този ден змиите не хапят. Болните ги чакат, като оставят дрехите си да ги пролази змия и се надяват да оздравеят.

Момичетата месят за първи път пита с мед, а на малките деца се дупчат ушите. Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите да събират сладък мед. Бележат се животните да не ги боли.

Чества се като ден на майката.

Символите на празника са:

 - змия;

Змията пази домашното огнище и земите. Хората се страхуват от нея и в същото време я обичат. Тя заема важно място в този свят – държи земята да не се разпука. Знае езика на всички останали животни и може да научи човека на тази дарба. Познава всички лековити треви и билки. От нея на вълшебства се учат дори вещиците.  За да се научат на чудеса, хората трябва да намерят царицата или безценния камък, който държи под езика си.

 

 - лястовица.

Лястовицата носи вестта за настъпващата пролет. Тя е символ на светлината. Гнездото на лястовицата носи щастие и не бива да се разваля.

В средновековната литература веселото чуруликане на лястовицата прославя Бог и изрича божествени слова, показващи на хората пътя към светлината.

 На тоз ден празнуват:

Благовест, Благовеста и техните производни:

Благо, Благомир, Благослав, Благойчо, Блажен, Блажко, Блаже, Благоя, Благойка, Блага,

Евангел (гр. „благовестител”), Евангелина и техните производни: Вангел, Ванга, Вангелина,

Гавриил, Гаврила и техните производни:

Гавраил, Габриел, Гаврило, Гаро, Габриела, Гавраила, Гаврилка и други.

Търсене

Twitter

Facebook

Потърсете ни

 Сайтът е създаден от beBoss | Уеб платформа от Joomla | Хостинг от SuperHosting | Администрация